Management buy-in kansen in/na coronatijd
‘Als er geschoren wordt, moet je stil blijven zitten!’ Toch? Een heel natuurlijke reactie die je, nuances daargelaten, bij veel mensen – medewerkers, ondernemers, buy-in ondernemers – ziet optreden. Nu zijn de verschillen per sector op dit moment wellicht nog groter dan normaal, je hebt grofweg een tweedeling: sectoren die juist profiteren van de pandemie en sectoren die er (enorm) last van hebben. Maar opmerkelijk genoeg zijn er juist in deze tijd veel kansen.
In een roerige periode zie je vaak juist heroverwegingen, herpositionering en kansen ontstaan. Noodzakelijkerwijs of omdat ze zich gewoonweg aandienen. Ik las recent een onderzoek naar trends in de overnamemarkt. Daar werd gesteld dat grote bedrijven, veelal voorloper als het om strategische overwegingen gaat, steeds meer naar ‘scope’ deals kijken dan naar schaal-deals. Andere bedrijven volgen in dat voetspoor.
Overnames zijn naast autonome groei de enige manier om verdere ontwikkeling van het bedrijf te bewerkstelligen. Statische bedrijfsvoering blijkt uit onderzoek tot onderpresteren te leiden, waar succesvolle (groeps)bedrijven juist heel gericht, continue bezig zijn met overnames en desinvesteringen om doorlopend te bewegen naar een betere toekomstige positionering. Daarbij is ook gebleken dat (gemeten in creatie van aandeelhouderswaarde) het nastreven van meerdere kleine(re) deals beter uitpakt dan bouwen op een enkele ‘big bang’ deal. Ook het aantal investeringsmaatschappijen neemt toe. De rente is laag en kapitaal is goedkoop. Centrale banken verwachten dat dit nog wel enige tijd zo zal blijven1. Het midden- en kleinbedrijf wordt daarbij een steeds interessanter segment om uit te zien naar stabiele, strategisch aanpalende bedrijven die een goed lange termijn rendement kunnen bieden.
Naast kansen voor ondernemers die een (gedeeltelijke) verkoop overwegen, biedt dit ook kansen voor ondernemende managers / buy-in kandidaten. De zeer traditionele manier van 100% overnames neemt namelijk aan belang af; steeds vaker wordt naar allerlei verschillende manieren van inkleding van een deal gekeken. Van lichte vormen van samenwerking tot – al dan niet op termijn – volledige integratie. In het licht van continue aandacht voor de positionering en bijbehorende doorlopende overweging van nieuwe overnames, desinvestering of carve-outs is maatwerk en flexibilisering ook wel te begrijpen. Wanneer buiten het eigen traditionele marktsegment naar versterking wordt gekeken, kan een (ondernemende) aanvulling op directie/management niveau met andere, nieuwe capaciteiten en kennis soms wenselijk, of zelfs noodzakelijk, zijn. Een goed passende buy-in kandidaat kan daar een oplossing in zijn. Direct in het begin of anders wellicht op termijn wanneer desinvestering of carve-out gaat spelen. Ook bij investeerders zie je, zeker wanneer een directeur-eigenaar vertrekt, vaak behoefte aan invulling van een ondernemende (algemeen) manager bij het portfoliobedrijf.
Een belangrijk aspect in de trends is een doorlopend pro-actieve search naar partner/overname mogelijkheden. Gebleken is dat in de afweging ‘zelf ontwikkelen of kopen’ (make-or-buy) de laatste veelal de geprefereerde optie is. Diegenen die alleen op zelf ontwikkelen vertrouwen, missen aan snelheid en wendbaarheid en worden al snel ingehaald door concurrentie die de andere aanpak meeneemt. Het drieluik van het bij elkaar brengen van bedrijven/ondernemers, ondernemende managers en ‘kapitaal’ is waar wij ons al jaren mee bezig houden.
Wil jij al buy-in manager je carrière vervolgen of als kroon daarop eindigen? Neem dan juist in deze tijd eens contact op om de opties te bespreken!
Laatste updates
Match Profiel Analyse (MPA). Deel 2: Ondernemers → Wat houdt Match Profiel Analyse (MPA) in? → Anders Invest neemt Lieverdink Parket over → Dutch Dream Group bestaat 30 jaar en gaat nieuwe fase in. → Warner Philips: “aan de bel trekken en meedenken in oplossingen heeft onze portfolio bedrijven enorm geholpen”. → Een adviseur nodig?