De strategische gevolgen van bedrijfsopvolging
Wat verandert er aan de strategie en aansturing van een overgenomen organisatie?
Wat verandert een nieuwe ondernemer in een bedrijf? Welke kansen laat hij mogelijk liggen? Wat is nu echt belangrijk wanneer je je onderneming gaat kopen? En waar moet je als MBI kandidaat op letten en wat kan je verwachten?
Wanneer je een onderneming koopt, spelen ontzettend veel verschillende factoren een rol. Daarmee wil je natuurlijk rekening houden als koper. Zodat, wanneer de onderneming eenmaal van jou is, je een goede start maakt. Om meer inzicht in het proces van opvolging te krijgen en naar de verschillende factoren die hier van invloed op zijn, heeft Manon Abbo tijdens haar stageperiode bij Dutch Dream Group onderzoek gedaan naar de opvolging van ondernemers. Daarbij heeft zij de focus gelegd op de verandering van strategie en aansturing binnen bedrijven, naar een overname. Hoeveel verandert dit na de overname? Welke factoren hebben een invloed op deze verandering? En bij wat voor soort onderneming moet je als koper extra op de huidige strategie en aansturing focussen? Het onderzoek behelst literatuurstudie en een uitgebreide enquête onder ondernemers.
Belang van strategie en aansturing
Uit het onderzoek blijkt dat de oprichter van de onderneming minder gefocust is op de strategie en aansturing van een bedrijf. Een ondernemer die de oprichter opvolgt blijkt dan ook vaak onmiddellijk de strategie en aansturing formeel vast te leggen. Oprichters zijn vaker gefocust op het product van de onderneming in plaats van op de organisatorische onderdelen van het ondernemen. De opvolger heeft vaak niet dezelfde band met het product als de oprichter en kijkt daarom met een bredere blik naar de onderneming. Dit zijn interessante feiten voor zowel oprichters als voor hun opvolgers.
Oprichters kunnen zich de vraag stellen welke winst er te behalen is met een sterkere focus op strategie en aansturing. Opvolgers weten met deze kennis beter wat hen te wachten staat, wanneer zij een bedrijf overnemen van de oprichter(s).
Familiebedrijven
Net als bij de oprichter is ook in een familiebedrijf de aansturing van werknemers minder gestructureerd en formeel vastgelegd. Dit wordt dan ook anders wanneer het bedrijf niet langer meer binnen de familie is. De strategie wordt in een familiebedrijf echter niet anders vormgegeven dan in andere bedrijven. Binnen familiebedrijven liggen er dus vooral verschillen op het gebied van aansturing. Daarbij ligt binnen een familiebedrijf dan ook de focus meer op vertrouwen in plaats van controle.
Voorbereiding op een overname is ook een niet te onderschatten factor. Daarvoor is medewerking van de verkopende partij cruciaal. De verkopende partij kan de weg bereiden voor een duidelijke vastgelegde langetermijnvisie, zoals gewenst door de opvolger. Zo vindt de koerswijziging zo soepel mogelijk plaats en wordt de onderneming ook aantrekkelijker voor de kopende partij.
Terugkomend op de vraag wat de strategische consequenties zijn van een bedrijfsovername. De strategie moet worden vastgelegd, de aansturing geformaliseerd en de focus moet zoveel mogelijk op de lange termijn worden gelegd.
Wil jij aan de hand van concrete voorbeelden weten hoe een bedrijfsovername of -opvolging er in de praktijk uitziet? Bel mij gerust op 06-27 08 55 54 of mail mij.