Match Profiel Analyse (MPA). Deel 2: Ondernemers
Goedemorgen,
In mijn vorige blog besprak ik mijn ervaringen als coach bij MBI-kandidaten uit de Corporate Wereld, en beloofde ik de volgende keer verder te gaan met de ex-ondernemers. Welnu, bij deze.
Daar waar je ‘vroeger’ bij werknemers sprak over ‘Life-time Employment’ en je ook te maken had met DGA’s die eerst voorbij de 60 aangesproken moesten worden door hun echtgenote “om eens na te denken over stoppen” en pas in actie kwamen als een goede vriend dood neerviel, zo is dat alweer een aantal jaren flink aan het veranderen. Ook bij ondernemers is er veel meer behoefte om na 10-15 jaar ondernemen eens iets heel anders te gaan doen. Veelal is men er op de een of andere manier ingerold, bleek het succesvol en volgde er groei, soms met afscheid van zakelijke mede-founders. Maar als het ondernemen managen wordt en het succes bewezen, dan kan het heel inspirerend zijn om je onderneming op een goede manier (voor jezelf, personeel en klanten) over te dragen aan een ander, en er na een welverdiend sabbatical over na te gaan denken: “wat ga ik nu doen?”. En dan kom ik in beeld.
Er wordt een nieuwe uitdaging gezocht, waarvoor ook deel van de verkoopopbrengst van de vorige onderneming ingebracht kan worden, maar wat dan? Niet weer hetzelfde, dan had je net zo goed je onderneming kunnen blijven aanhouden. Wat maakte het eigenlijk dat je succesvol was, welke competenties heb je daarvoor ingezet? En wat maakt die energie weer los die je vroeger zo uitbundig ter beschikking had? We bespreken successen en mislukkingen, maar ook hobby’s en netwerken. Wil je alleen verder, in een bestaande onderneming het stokje van de huidige dga overnemen, of de zittende dga aanvullen en zo de onderneming met jouw specifieke talenten naar de volgende fase helpen? Kun en wil je je onderwerpen aan de tucht van Private Equity?
De verschillen zijn ook hier enorm, een paar voorbeelden ter afsluiting:
– een ondernemer die zijn softwarebedrijf voor een groot bedrag heeft verkocht en nu kleinere softwarebedrijven met een niche-toepassing koopt en het zittende management coacht;
– de ondernemer die zijn bedrijf verkocht en een ruime inkomstenstroom had uit zijn vastgoedportefeuille (w.o. het bedrijfspand) en die brede interesses en hobby’s heeft die allemaal in één bedrijf terug moesten komen (de uitkomst: per dag een actieve rol in een participatie én een dag voor het vastgoedbeheer én een dag voor fun);
– de ondernemer die na verkoop zijn netwerk aanhield en daar bestuurder werd van de organisator van specifieke branche-evenementen.
En jij?