Ben van Moerkerk

Associate Partner

Na zijn studie Bedrijfseconomie begon Ben als adviseur bij Rabobank International. In deze rol adviseerde hij grote bedrijven in de energiesector. Dit leidde tot de verkoop van projectfinancieringen, sale-and-leasebacktransacties en financieringsstructuren, waaronder kapitaalmarkttransacties. Binnen deze functie was er ook ruimte voor nieuwe initiatieven, zoals de oprichting van een energiebedrijf (www.agro-energy.nl) met als doel de energiekosten in de agrosector waar mogelijk te verlagen.

Na deze periode richtte Ben zich op de advisering van internationaal opererende MKB-bedrijven. Als directielid van lokale banken zette hij de relaties met het MKB voort. Inmiddels is hij echter al meer dan 10 jaar zelfstandig actief in de advisering van starters, scale-ups en familiebedrijven onder de vlag van Bluez Corporate Finance. Zijn ervaring wordt verder verrijkt door verschillende commissariaten in de vastgoedsector.

Ben wordt gekenmerkt als een veelzijdig persoon met een sterke interesse in de mens achter de ondernemer, en hij heeft ook een warme belangstelling voor maatschappelijk gerichte initiatieven, met name op het gebied van talentontwikkeling, zowel binnen de culturele sector als daarbuiten.

In zijn vrije tijd, als het werk en het weer het toelaten, is Ben op de golfbaan te vinden, maar zijn hart ligt sportief gezien bij het zwemmen en cultureel gezien bij de piano.

“Ondernemen is vooruitkijken, dromen, plannen maken, uitvoeren, reflecteren en vervolgens nieuwe plannen ontwikkelen!”

Waar kun je Ben voor bellen?

Ondernemen is vooruitzien, is dromen, plannen maken, uitvoeren, terugkijken en vervolgens nieuwe plannen maken. Gedurende dit proces is er behoefte aan klankborden, toetsen of de plannen haalbaar zijn, vaststellen wat nodig is om de plannen uit te voeren.

Ondersteuning hierbij kan worden gevonden bij adviseurs waaronder mijzelf. Daarbij wil ik mezelf onderscheiden door mezelf op het hele proces te richten en niet te stoppen bij de afronding van een deal. Ik zie mezelf dan ook graag als een trusted advisor, verbonden en betrokken voor een langere periode.

Bij de invulling van wat nodig is om dromen waar te maken kan daarbij worden geholpen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Veelal hangt dit af van de levensfase van een onderneming.

Bij startende ondernemers betreft dit veelal de planvorming, het vinden van gekwalificeerd personeel en niet in de laatste plaats de financiering. Hierbij wordt nog al eens gezocht naar private investors of investeringsmaatschappijen. Een terrein wat voor veel startende onderneming nog onbekend is.

Voor MKB ondernemingen wordt soms gezocht naar financiering voor expansie. Bancaire financiering springt dan in het oog maar ook daar kan venture capital soms een oplossing bieden.

Expansie zal soms gepaard gaan met samenwerking of overname. Bij de zoektocht naar partners, zeker als het buiten de geijkte paden verloopt, is advies en hulp aan te raden. Het overnameproces is soms een nieuwe stap, maar ook als het een bekende stap is, niet zonder risico’s. Veel overnames zijn helaas niet succesvol. Een goede selectie van kandidaten is van groot belang. Zoals dat ook geldt voor een goede uitvoering van het overnameproces.

Familiebedrijven kennen ook andere problemen. De continuïteit, of liever het familiebezit, is dan in het geding. Hoe dit vorm te geven? Is er geschikte opvolging in huis, wanneer te starten met het opvolgingsproces, wat te doen in de tussentijd (familiestatuut), wat te doen als er geen geschikte opvolging is (verkoop?), wat te doen met risicovolle uitbreidingsinvesteringen (gaan we in zee met een private equity partij)?

Op bovenstaande terreinen ben ik, samen met mijn zeer ervaren collega’s graag van dienst. Daarbij leun ik graag op mijn zeer ruime financiële kennis en ervaring opgedaan in de financiële sector maar ook op andere (bestuurlijke) inzichten uit de vastgoedsector.

Samen werken aan waardegroei?

Benieuwd naar je huidige ondernemingswaarde, en hoe we deze gezamenlijk kunnen optimaliseren door een toekomstgerichte aanpak?

Laat je gegevens achter dan nemen we spoedig contact met je op voor het plannen van een nadere kennismaking en inventarisatie.

Neem vrijblijvend contact op

Solliciteer direct