Buy & Build Strategie

Een Buy & Build Strategie is een groeistrategie waarbij een bedrijf naast organische groei, ook groeit door het aankopen en integreren van andere bedrijven. Het idee hierachter is om door het samenvoegen van bedrijven schaalvoordelen of andersoortige synergiën te realiseren. Zo kan op snellere en efficiëntere wijze waarde aan de (groep van) bedrijven worden toegevoegd.

Een dergelijke overnamestrategie kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die snelle groei ambiëren of die opereren in consoliderende markten. Maar ook kan het interessant zijn voor elk bedrijf dat dat wil diversifiëren in termen van haar product- of dienstenaanbod, ketenintegratie wil toepassen of wil toetreden tot nieuwe markten.

Dutch Dream Group begeleidt bedrijven van A tot Z in de vormgeving en uitvoering van haar Buy & Build Strategie. Van de strategische oriëntatie en zoekprofielen, tot het identificeren en beoordelen van passende targets. Van het onderhandelen en het coördineren van de due diligence, tot de juridische uitwerking en closing. En na de integratie uiteraard de strategische heroriëntatie en een eventuele update van het zoekprofiel. Want anders dan bij een standaard aankooptransactie, is een Buy & Build een continu proces. Met onze maatwerk aanpak voor MKB bedrijven zorgen we dat het voeren van een professionele overnamestrategie als continu bedrijfsproces geborgd is.

Meer weten?

Ontvang onze whitepaper voor een toelichting op de strategische rationale achter een Buy&Build strategie. We schetsen wat de mogelijk voordelen voor jouw bedrijf kunnen zijn en daarnaast geven we een praktisch inzicht in het aankoopproces. Klaar om jouw groeistrategie te verbreden en je marktpositie te versterken?

Download onze whitepaper

Waar moet je op letten?

Een acquisitiestrategie kan verschillende voordelen hebben. Zoals versnelde groei en/of innovatie. Uitbreiding van de marktpositie, klantenkring en productaanbod van het bedrijf. Door een bedrijf met een gevestigde klantenkring over te nemen, kan je door cross-selling vaak de omzet aanzienlijk verhogen. Bovendien kan het overnemen van bedrijven met aanvullende producten of diensten het totale portfolio van het bedrijf uitbreiden, waardoor het bedrijf meer complete oplossingen aan klanten kan bieden. Daarnaast kunnen overnames ook helpen bij het realiseren van schaalvoordelen, kosten reduceren en de operationele efficiëntie verhogen. En tenslotte kan via acquisities zeer specifieke capaciteiten of expertise aangetrokken worden, waardoor je bedrijf voorop blijft in haar sector. Uiteindelijk kan een succesvolle acquisitiestrategie ook als katalysator dienen voor organische groei en hiermee aanzienlijk bijdragen aan de waardecreatie binnen de onderneming.

Echter, het uitvoeren van een Buy & Build strategie is niet zonder uitdagingen en risico’s. Het vereist heldere en valide strategische uitgangspunten. Een scherpe selectie van targets en een doelmatige uitvoering. Waarbij de nadruk altijd moet liggen op het vinden van precies de juiste bedrijven en een gedegen integratie, om de beoogde synergiën ook daadwerkelijk te realiseren. 

Maatwerk
Buy & Build voor MKB

Voor de gemiddelde MKB’er geldt dat zij voor het inrichten van een professionele Buy & Build Strategie tussen tafellaken en servet zitten. Naast dat het tijdrovend en complex is om hier een eigen team voor aan te stellen, is het aannemen van één ervaren overnamespecialist al een kostbare zaak. Daarnaast moet er geen overnamedruk ontstaan doordat er aanzienlijke kosten gemaakt worden en er resultaat geleverd moet worden. Vandaar dat wij al onze bestaande expertise en capaciteiten hiertoe hebben gebundeld.

Op deze manier helpen wij onze klanten de meest voorkomende valkuilen te omzeilen en een proactieve benaderen te voeren op basis van de volgende uitgangspunten:

 

Webinar Buy & Build: Groei door overnames

Begin je werkdag goed met een kop koffie en ons interactieve webinar ‘Oriëntatie op Bedrijfsaankoop – Buy & Build voor het MKB’. 

We gaan het hebben over groei- en innovatiestrategie, zowel organisch en via overnames. Hoe vorm je hiervoor een heldere acquisitiestrategie? En hoe zorg je ervoor dat het eigen management op de beoogde ontwikkelingen is berekend? Allemaal vragen die bij het gros van het ambitieuze MKB ondernemers spelen. Deze vragen krijgen niet altijd de tijd, aandacht en gestructureerde aanpak krijgen die zij vereisen.

Wij spreken deze onderwerpen graag in een persoonlijke en interactieve sessie door. Op basis van relevante vraagstukken of uitdagingen vanuit jouw bedrijf. Als het bovenstaande de zinnen prikkelt en aansluit bij actuele vraagstukken in jouw bedrijf, schrijf je dan snel en kosteloos in via onderstaande link.

Buy & Build passend voor jouw bedrijf?

Dutch Dream Group begeleidt ambitieuze ondernemers en hun management team bij het optuigen en uitvoeren van een gerichte Buy & Build Strategie. Wij kunnen het volledige traject voor je faciliteren, of maatwerk ondersteuning bieden waar nodig. 

Interesse in een kennismaking en nadere inventarisatie van de invalshoeken en mogelijkheden voor jouw bedrijf? De koffie staat altijd klaar op onze kantoren!

Neem vrijblijvend contact op

Onze diensten

Ondernemende adviseurs voor ondernemend MKB

Solliciteer direct