Bedrijf verkopen

Elke ondernemer komt eens op dat onvermijdelijke punt dat hij zich afvraagt: wat is mijn toekomst binnen mijn bedrijf? Wil ik doorgaan of een stap terugzetten en mij met andere dingen bezighouden? Als je neigt naar het laatste, dan speel je met de gedachte je bedrijf te verkopen en dat is een grote stap voor elke ondernemer. Er spelen diverse vragen, zoals waar vind ik de juiste koper? Hoe realiseer ik een prijs die recht doet aan het track record en de potentie van de onderneming? Is mijn bedrijf klaar voor de toekomst en hoe deze toekomst veilig te stellen onder de leiding van een koper? Kunnen mijn mensen er blijven werken?

Zit je ook met dergelijke vragen? Dutch Dream Group ondersteunt en ontzorgt ondernemers die hun bedrijf willen verkopen en met een gerust hart willen overdragen. Die ondersteuning begint bij de strategische uitgangspunten, maar is daarnaast ook heel praktisch. Door ons grote netwerk zijn we in staat bevlogen ondernemers en betrouwbare investeerders te vinden. Maar ook holistisch: wij focussen niet uitsluitend op de prijs, de continuïteit of op de structuur van de overname. Wij leggen de nadruk op wat jij belangrijk vindt. En dat heeft vaak net zo veel te maken met gevoel als met tastbare zaken.

Benieuwd hoe we jou het beste kunnen helpen? Laat onderstaand je gegevens achter en we plannen spoedig een vrijblijvend inventarisatiegesprek in.

Overdracht familie bedrijf

Bedrijfsoverdracht en het waarborgen van continuïteit is een belangrijk aspect voor elke onderneming, maar overdracht binnen de familie kent een aantal specifieke, aanvullende aandachtspunten. Bij een overdracht binnen de familie is het namelijk vaak mogelijk om de onderneming in vertrouwde handen te houden en tegelijkertijd de financiële verantwoordelijkheden te verdelen, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzaamheid van de onderneming.

Door de nauwe persoonlijke banden van de betrokkenen kan het proces een extra emotionele dimensie hebben. Daarentegen biedt bedrijfsoverdracht binnen de familie verschillende fiscale voordelen, dus het is zaak deze specifieke fiscale en financiële implicaties goed te inventariseren en te coördineren. Om er zeker van te zijn dat de overdracht op een juiste en verantwoorde manier plaatst, gaan wij graag tijdig in gesprek over het opzetten van een goede planning.

Pre-exit

Ben je voornemens om nog een aantal jaren bij je bedrijf betrokken te blijven en je in te spannen voor de verdere ontwikkeling ervan, maar wil je het wellicht al wel wat rustiger aan doen? Enkele taken  overdragen en een deel van je opgebouwde waarde verzilveren?

Bij een pre-exit verkoop je als ondernemer je bedrijf niet in één keer, maar gefaseerd. Veel ondernemers denken pas aan de mogelijkheid van een pre-exit wanneer het besluit om hun bedrijf te willen verkopen genomen is, maar dit proces kan al jaren eerder beginnen.

Verkoopbegeleiding

Elke ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met bedrijfsoverdracht; hetzij via opvolging, verkoop, samenwerking of fusie. Het verkopen van uw bedrijf is een ontzettend dynamisch en spannend traject, vandaar dat wij er ons vak van hebben gemaakt. 

Maar voor veel ondernemers is het juist onbekend terrein en bepaald geen dagelijks werk, waarbij de belangen ook nog eens groot zijn. Door de vele specifieke vragen die er bij een dergelijke transactie naar voren komen, worden veel ondernemers simpelweg door het proces overvallen.

Een goede begeleiding bij bedrijfsverkoop is dus belangrijk omdat het proces complex en intensief kan zijn. De verkoop van een bedrijf is vaak een eenmalige gebeurtenis in het leven van een ondernemer en het is daarom belangrijk om deze goed voor te bereiden en te laten begeleiden door professionals. Een goede begeleiding kan ervoor zorgen dat de transactie vlot en soepel verloopt en jij als eigenaar een goede prijs krijgt voor je bedrijf.

Verkoopproces

Het verkoopproces kent vele fasen waarbij zeer specifieke vragen om de hoek komen kijken. Het is daarom belangrijk om al tijdig rekening te houden met de verkoop van uw bedrijf. Een soepele en succesvolle overname vergt voorbereiding en deze kan grotendeels getroffen worden voordat er concrete plannen zijn om de onderneming te verkopen.  

Onze verkoopbegeleiding omvat elke stap van het proces, van strategische oriëntatie tot closing en overdracht. Het is een gefaseerde aanpak die grofweg uit de volgende onderdelen bestaat: 

Verkoopbegeleiding Dutch Dream Group

Het vinden van de juiste koper

We spreken elke dag ondernemers die hun bedrijf om zeer uiteenlopende redenen willen verkopen. Bijvoorbeeld vanwege pensioen, marktontwikkelingen of omdat het tijd wordt voor nieuwe dingen. Wij zijn de verbindende schakel tussen kopende en verkopende ondernemers. Vanuit ons netwerk helpen we jou aan een goede match. Je verkoopt je bedrijf daardoor aan een koper die qua ambitie en werkwijze past bij jou en het bedrijf dat je hebt opgebouwd. En waarin de koper met zijn specifieke capaciteiten écht het  verschil kan maken.

De meerwaarde van Dutch Dream Group bestaat onder meer uit het tot stand brengen van kansrijke matches. Het vinden van de juiste potentiële kopers – of dit nu een MBI-kandidaat, een branchegenoot of een investeerder betreft – hoef je dus niet zelf te doen. En gelukkig maar, want de beste en meest strategisch passende deals komen niet op basis van toeval tot stand. In plaats daarvan gaan wij actief op zoek. Dit doen wij op proactieve wijze met een team van ervaren professionals. In het kort, wij selecteren potentiële kopers die aansluiten bij jouw specifieke strategische uitgangspunten en zoekprofiel. We kunnen vervolgens op effectieve en discrete wijze het eerste contact tot stand brengen.

Wij faciliteren én pakken de regie door met goed gescreende partijen te komen. Informatie over jouw bedrijf verstrekken we pas na zorgvuldige afstemming en het tekenen voor geheimhouding. Na een positieve eerste oriëntatie gaan we dan de volgende stap van het proces in. Geen match? Dan zoeken we verder.

Transactie

Is er wel een match? Mooi! Onderhandelen over de prijs, de dealstructuur en de aanvullende voorwaarden is de volgende stap. Ook hierin is ondersteuning cruciaal, zowel qua expertise als ook om enige afstand tot de onderhandelingen te bewaren. Je zult als verkoper gedurende het traject ongetwijfeld met emoties te maken krijgen, waardoor het vaak beter is om ons tijdens de onderhandelingen de hete kolen uit het vuur te laten halen. Ook om de werkrelatie met de koper optimaal te houden, want deze zal na overdracht wellicht gedurende een bepaalde periode nog gebruik willen maken van jouw expertise.  

In de laatste fase van de transactie zetten we doorgaans onze huisjurist in voor het opstellen dan wel beoordelen van het koopcontract en eventuele aanvullende documentatie (o.a. aandeelhoudersovereenkomsten, management- en arbeidsovereenkomsten en financieringsdocumentatie). Kortom, wij brengen vraag en aanbod bij elkaar en denken altijd in oplossingen.

Netwerk & Search

Of het nu gaat om een strategisch aankoop-, verkoop- of MBI-traject, na het afronden van de oriëntatie en het opstellen van het zoekprofiel begint de actieve search. Een mooi, spannend en intensief traject waarvoor wij een ervaren en specialistisch search team beschikbaar hebben.

Als zoekspecialist met een proactieve aanpak maakt ons searchteam gebruik van een scala aan on- en offline tools om voor jou de meest passende koper te vinden.

Searchfund: ondernemerschap na de verkoop van je bedrijf

Je hebt je bedrijf succesvol verkocht. En dan? Afhankelijk van hoe het ondernemersbloed kruipt, kunnen we je op legio manieren helpen. Uiteraard met het vinden van een nieuw bedrijf om leiding aan te geven via een Management Buy In, mocht dit aansluiten bij je ambitie. En er zijn manieren om te investeren waarbij je geen zeggenschap verwerft, zoals onroerend goed of vermogensbeheer.

Wil jij echter als (deel van) je portefeuille iets anders? Actiever bij de bedrijven waarin je investeert betrokken zijn? Je jarenlange kennis en ondernemerservaring in blijven zetten? Andere ondernemers helpen versneld naar de volgende fase te komen? En bovendien, een hoger rendement realiseren? Via een Searchfund kunnen we daar samen invulling aan geven. 

Het is daarbij van belang dat jij in je nieuwe rol als investeerder een hart hebt voor het MKB. Een onderneming naar een hoger niveau tillen door professionalisering en innovatie spreekt je aan. En het lijkt je leuk om met ons, en mogelijk met één of meerdere talentvolle MBI ondernemers, gezamenlijk te investeren. 

Solliciteer direct